Puppets in Prague, dag 6

Sitter på pub'en etter en lang dag i verkstedet. Dagen begynte med besøk på Praha Naturhistoriske museum, hvor det er en utstilling rundt en film av Jiri Trnka om opphavet til Tsjekkia. Filmen er ikke lenger tilgjengelig i Tsjekkia etter at det største animasjonsstudioet ble slaktet under kommunismens fall på begynnelsen av 90-tallet. De fleste dukkene og filmene som var blitt laget under dette studioet ble solgt til Japan, så om man vil se dukkene er man nødt til å ta turen eller bestille filmene fra Japan. Dagens animasjonsstudioer er småtasser, og stort sett fyllt med utstyr fra kongen på haugen, enten stjålet og solgt, eller solgt eller stjålet eller gudene veit hva. Men Tsjekkias storhetsstid forsvant med kommunismen, og de fleste sliter med å få endene til å møtes i markedsøkonomiens og kapitalismens verden. Noe som er synd, fordi kunnskapen vil dø ut med dagens generasjon om ingen tar over og fører dem videre. Tror det er litt av denne grunnen at Mirek holder animasjonskurset, samt at forelesere og lærere faktisk er villig til å stille opp og dele av sin kunnskap.
Etter besøket på museet gikk turen til en bokhandel, og resultatet var et par kilo med papir mellom stive permer jeg har tenkt å ta med hjem.

I verkstedet hadde Zdar mens vi var borte saget til tre-bitene til armaturene våre. Hofter og skuldre. Noen har også hoder i tre, så han skar ut også disse.
Vi skal selv skjære disse bitene til, og fikk i dag en innføring i treskjæreryrkets kunst. Hoftene er tønneformet, og skal ha en fordypning til hvert bein og til ryggraden, mens skuldrene er noe mer ovale, og har fire fordypninger, til rygg, nakke og armer. Siden de er røft tilskåret i båndsag eller dreiet i dreiebenken må de rundes av og justeres til de passer designet vi har kommet opp med. Disse trebitene brukes under selve animasjonen, noe å holde i mens ledd vries til ønsket posisjon. De holdt selvsagt lemmer på plass, enten det nå er wire-armatur eller kuleleddsarmatur. Vi kommer til å lage wire-armatur under kurset av den enkle grunn at det er for dyrt og tidkrevende å lage et kuleleddsarmatur. Skal man kjøpe et ferdig begynner de på omlag 5000-6000 norske kroner og opp til 25000 for de mer ferdige produktene. Det er ikke billig, men det er håndtverk hvor alt er designet spesielt for hver enkelt dukke for å kunne utføre de nødvendige bevegelser som filmen trenger for å kunne fortelle historien regissøren ønsker.
Men det som er bra er at vi kan bruke disse tredelene til kuleleddsarmatur om vi ønsker det, og det er mulig å bestille dette basert på tegningene og designene vi nå lager.

Dagen ble avsluttet med å se et par animasjonsfilmer: Krysa eller Fløytespilleren fra Hamlin, regissert av Jiri Barta, og en episode av en lenger samling av kortfilmer basert på tsjekkiske folkeeventyr kalt Fimfarum.

Og etter det var det mat, med påfølgende skrivekløe.

-- Post On The go from my iPad.


Location:Korunní,Prague 3,Czech Republic

Les tidligere artikler...